Solidus Labs gelooft dat zijn Crypto Surveillance Tool kan helpen bij het lanceren van een Bitcoin ETF

Marktmanipulatie is een van de belangrijkste zorgen die de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft aangehaald bij het afwijzen van een aantal bitcoin exchange-traded fund (ETF) -aanvragen.

Solidus Labs, een technologiebedrijf, is van mening dat het een technische bewakingsoplossing heeft ontwikkeld om dit probleem aan te pakken

Solidus kondigde woensdag aan dat het een markttoezichttool uitrolt om transactiegegevens van crypto-uitwisselingen te monitoren en mogelijke manipulatie op verschillende platforms te markeren, als onderdeel van een poging om de aanhoudende zorgen over cryptomarkten weg te nemen.

„Dit zijn problemen die grotendeels zijn opgelost in traditionele markten door middel van markttoezichtsystemen [die] zijn ontworpen voor traditionele markten„, aldus Chen Arad, Chief Operating Officer van Solidus Labs.

Voorstanders zeggen dat een ETF bitcoin toegankelijk zou maken voor een breder scala aan particuliere beleggers door een gereguleerd product aan te bieden dat beschikbaar zou zijn op grote investeringsplatforms, zoals Charles Schwab of TD Ameritrade.

Een aantal ETF-aanvragen is echter afgewezen door de SEC, die zei dat de Bitcoin- (BTC, + 0,32%) -markt niet groot genoeg is om goed toezicht te houden. Voorzitter Jay Clayton, die de functie aan het einde van het jaar zal verlaten , heeft in het verleden gezegd dat een bitcoin ETF niet kon worden goedgekeurd totdat het bureau er zeker van is dat de markt vrij was van manipulatie . Een voorbeeld van manipulatie is wash-trading , waarbij een paar accounts heen en weer handelen om het volume hoger te laten lijken dan bij bots.

In 2019 verwierp het bureau de inspanningen van Bitwise en zei dat er een overeenkomst voor het delen van toezicht nodig moest zijn tussen een beurs en een markt van „aanzienlijke“ omvang als een mogelijk voorbeeld van hoe deze bezorgdheid kan worden aangepakt.

Hoe het werkt

De tool van Solidus bestaat uit vier delen: gegevensverzameling, gegevensopslag, gegevensverwerking en rapportage, zei Arad.

Het programma verzamelt gegevens van een aantal partijen die transacties uitvoeren, voornamelijk uitwisselingen, die optreden als een soort tussenpersoon voor de informatie. Dit zorgt ervoor dat uitwisselingen niet verplicht zijn om mogelijk eigen handelsgegevens met elkaar te delen, zei Arad.

„Het eerste deel is de mogelijkheid om de gegevens op een volledig geanonimiseerde, versluierde en versleutelde manier te verzamelen en samen te voegen … in een database met meerdere tenants,“ zei hij.

Het systeem van Solidus verwerkt vervolgens de informatie, waarbij koop- en verkoopgegevens worden vergeleken om mogelijke wash-trading of andere vormen van marktmanipulatie te zoeken.

Lees meer : Prime Broker Bequant voegt risicobewakingsservice toe in Push voor extra compliance
Een deel van deze verwerking omvat het vergelijken van marktinformatie van accounts op de ene beurs met zijn „buren“, wat betekent dat accounts met vergelijkbare eigenschappen worden bedoeld, zei Solidus CEO Asaf Meir.

Buren zijn in feite een manier om verschillende soorten brede profielen te creëren, die op hun beurt fungeren als een soort gemiddelde basislijn voor het vergelijken van accountactiviteit, als het gedrag van een gebruiker afwijkt van de norm.

Solidus kijkt naar de rapportagevereisten van een beurs, welke waarschuwingen moeten worden gerapporteerd en welke partijen mogelijk betrokken zijn voordat deze waarschuwingen naar zijn klanten worden gestuurd.

“Dit soort gegevens is extreem gevoelig en vertrouwelijk, en zo werkt ons product over het algemeen ook goed. Ons product werkt op basis van privégegevens die uitwisselingen, makelaars en toezichthouders ons verstrekken, ”zei Meir.

Meer in het algemeen kan dezelfde technologie in verschillende rechtsgebieden worden gebruikt, mogelijk als een soort wereldwijde standaard om uitwisselingen wereldwijd te helpen voldoen aan de reisregel van de Financial Action Task Force, merkte Arad op.